Filial Terapi Nedir
Filial terapi, anne-baba ve 3-10 yaş arasındaki çocuğa uygulanan ve çocuğu anlamak için geliştirilen psiko-eğitimsel bir yaklaşımdır. Oyunun çocuklar üzerindeki olumlu etkileri bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Çocuklar oyun yoluyla kendilerini ifade eder, keşfeder ve kendilerini mutlu ya da mutsuz eden olayları açığa çıkarırlar. Oyun çocuklara ulaşmanın en kolay yoludur. Bu yüzden “Filial Terapi” oyunu kullanarak ebeveyn çocuk ilişkisini güçlendirmeyi amaçlar.
Filial Terapi’de anne ve baba, çocukları ile özel oyun saatlerini nasıl geçireceklerini ele alırlar. Bu yaklaşım sayesinde ebeveynler çocukları ile terapötik oyun oynamayı, çocuğun oyununu anlamlandırmayı, iç dünyasını keşfetmeyi, gelişimini takip etmeyi ve çocuk ile daha iyi ilişki kurmayı öğrenirler. Çocuk ise duygularını daha iyi ifade etmeyi, problem çözme becerilerini geliştirmeyi ve kendine olan güvenini arttırmayı öğrenir. Ebeveynler Filial Terapi seansları ile çocukları hakkında daha fazla bilgi sahibi edinirler ve terapi sona erdikten sonra kullanabilecekleri yeni bir beceri kazanmış olurlar. Bu beceri, onların çocukları ile ilgili gelecekte olabilecek birçok sorunu önceden engellemelerine ve olası sorunları çözmelerine yardım eder.
Filial Oyun Terapisi ile Ebeveynler:
- Çocukları ile olan ilişkilerini güçlendirirler.
- Çocukların gelişim dönemi özelliklerini öğrenirler ve çocuklarının duygu, düşünce ve davranışlarını daha iyi anlarlar.
- Çocukların iletişim şekline uygun diyalog kurma seçeneklerini öğrenirler.
- Çocuklarıyla kaliteli ve verimli zaman geçirirler.
Filial Oyun Terapisi ile Çocuklar:
- Kendilerini ve ihtiyaçlarını daha iyi ifade etme becerisi kazanırlar.
- Duygularını yönetebilme ve tanıyabilme becerisi edinirler.
- Günlük problemleri çözebilme becerisi edinirler.
- Daha öz güvenli ve girişken olurlar.
- Sahip oldukları davranış sorunları oyun saatleri sayesinde azalır.
Kullanım Alanları Nelerdir?
3-10 yaş çocuk sahibi olan tüm anne ve babaların faydalanabileceği bir yöntem olan Filial Terapi, gözlenen herhangi bir psikopatoloji olmasa da ebeveynlerin başvurabileceği bir terapi çeşididir.