Cinsellik ile ilgili konuşmak birçok zaman aileleri endişelendirmektedir. Bu endişelerle birlikte konuşmaktan kaçınılmakta ve bu konu tabu olmaya devam etmektedir. Halbuki konuşmak bilgi eksikliklerini ve endişeleri azaltır, sağlıklı bir cinsel gelişim için olmazsa olmaz bir koşuldur.

“Çocuğuma cinsellikten bahsedersem onu cinsellik ile ilgili daha meraklı hale getirir miyim?”, “Cinsel olarak uyarılmış olur mu?” gibi endişeler sık sık dile getirilir. Uygun zamanda uygun şekilde verilen cinsel eğitim çocuğunun bedenini tanımasına, bedenine saygı duymasına, bedenini korumasına ve sağlıklı bir cinsel gelişime götüren temel yoldur.

 

Çocuklara cinsellik eğitimi verilirken nelere dikkat edilmeli?

  • Çocuklarınızla konuşmadan önce kendi bilgilerinizi gözden geçirin. “Cinsellik nedir? Cinselliği nasıl algılıyorum? Cinsel rol nedir? Cinsel ilişki, homoseksüalite, mastürbasyon gibi konulardaki fikirlerim ne?” gibi sorular ile bu konudaki bilgilerimizi gözden geçirebiliriz.
  • Konuşurken sakin olun. Cinsel organlarımızda vücudumuzdaki diğer organlarımız gibi vücudumuzun bir parçasıdır. Bilmediğiniz sorular geldiğinde ya da nasıl açıklayacağınızı bilmediğinizde zaman isteyin. Araştıracağınızı ve tekrar bu konu üzerine konuşacağınızı taahhüt edin.
  • Sorulan soruları netleştirin. ““Tam olarak neyi öğrenmek istiyorsun? Sen bu konuda ne düşünüyorsun?” gibi sorular çocuğunuzun ne bildiğini öğrenmenize yardım eder ve gereğinden fazla bilgi vermenizin de önüne geçmiş olur. Fazla bilgi vermek çocukları kaygılandırabilir.
  • Basit ve kısa cevaplar verin. Davranışlarını gözlemleyin. Çocuğunuz yeterli cevabı aldığında ilgisi sona erecek ve başka şeyler ile ilgilenmeye başlayacaktır.
  • Çocukların öğrenmeye en açık oldukları zamanlar soru sordukları, merak ettikleri zamanlardır. Bu zamanları değerlendirin.
  • Cinsel eğitim verirken cinsel organların isimlerini değiştirmeyin. (Örneğin “erkeklerin üreme organına penis denir.”)
  • Vücutlarının sınırlarını öğretin. Özel bölgeler hakkında bilgi verin.
  • Bilgi edindikleri kaynakları sorgulayın. Günümüzde elektronik aletlerin yoğun kullanımı ile birlikte çocukların uygunsuz kaynaklara ulaşma ihtimalleri artmaktadır.
  • Konuşma boyunca aklındaki soruları dile getirdiği için memnun olduğumuzu belirtecek jest ve mimikler kullanmak ya da bunu sözel olarak ifade etmek paylaşımları arttıracaktır.

 

Cinsel eğitimi kim vermeli?

Cinsel eğitim ilk olarak evde anne, baba ya da birincil bakım veren diğer kişilerce verilmelidir. Okuldaki eğitimlerle desteklenebilir.

 

Her aile cinsellik ile ilgili aynı eğitimi mi vermeli?

Cinsel eğitimin içeriği ailenin kültürel özelliklerine göre farklılık gösterebilir ancak önyargıları ve bilimsel olmayan yanlış bilgileri içermemelidir. Örneğin eşcinselliğin yanlış bir şey olduğu ya da bir hastalık olduğunun anlatılması yanlıştır; aileden aileye değişkenlik göstermemelidir. Gençlere ne kadar özgürlük verileceği ise gencin beklentileri ve ailenin bakış açısı arasında köprü kurularak bireysel olarak belirlenebilir.